Rola sektora usług w globalnym łańcuchu dostaw.
Antocyjany są po największej części odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w rozmaitych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, ponieważ już ich sok jest odcienia czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Odmiany te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony bądź różowy, zależy w całości, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na kolory od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się po największej części antocyjanom.
1. Przeglądaj
3. Recenzje
4. Odwiedź stronę
5. Kliknij